Kava je napitak koji se nakon vode, najviše pije na svijetu

Sretan vam Međunarodni dan kave – 1. listopada

Jeste li znali da diljem svijeta godišnje konzumiramo više od 170 milijuna vrećica kave, što kavu čini napitkom koji se najviše konzumira u svijetu nakon vode. Vjerujem da svatko ima svoju omiljenu kavu – kratki espresso, americanino, kraću s malo mlijeka, produženu u velikoj šalici.

No, što zapravo radi radi najveću razliku u kavi? Vrsta kave, način na koji ju pripremamo, pržimo?

 – Okus je u detaljima, a avantura pripreme najfinije kave počinje njezinim prženjem. Postoje tri načina prženja kave. Blago pržena kava je rani stadij prženja koji održava zrnca netaknuta. Srednje pržena zrnca u sebi imaju manje kiselosti, a više gorčine te su uravnoteženog okusa. Tamno pržena kava je klasičan odabir, savršen za pripremu espressa – kažu u De’Longhiju, tvrtki koja je poznata upravo po apartima za kavu s kojima možete dobiti razne okuse i arome, baš poput pravog bariste.

– Vrenje predstavlja delikatan proces sljubljivanja svježe mljevene kave i vruće vode. Način ekstrakcije kave definira kvalitetu konačnog rezultata, gustoću kreme na površini te finu i postojanu teksturu. Ekstrakcija je čin balansiranja. U idealnom slučaju, potrebno je izbjeći nedovoljnu ekstrakciju, kada voda prebrzo prolazi kroz gruba zrna i nema vremena uhvatiti sve dragocjene tvari, ili prekomjernu ekstrakciju, što je upravo suprotno. Naravno, sve to puno je lakše ako pred sobom imate inovativni automatski uređaj za pripremu kave – kažu u De’Longhiju te preporučaju svoja dva najnovija uređaja Magnifica Start i La Specialista Arte.

La Specialista Arte omogućuje potpunu kontrolu nad procesom pripreme kave jer pruža 8 postavki mljevenja i 3 razine temperature infuzije. Zajedno, ovo stvara mogućnost prilagodbe svakoj vrsti zrna i razini pečenja, otključavajući sve aromatične okuse.

Primjerice, Magnifica Start posebno je osmišljen kako bi predstavio svijet automatskih uređaja početnicima u pripremi kave. Dovoljan je samo jedan dodir i omiljeni napitak od kave je spreman.

Omogućuje pripremu kave po želji, a radi i savršenu pjenu.

– Pjenjenje je proces pretvaranja mlijeka u pjenasto umjetničko djelo. Kava pripremljena s pjenom pruža posebno iskustvo – kažu u De’Longhiju.