Kuća Francis – holivudska vila jako daleko od Hollywooda

Dugo nismo vidjeli ovako uspješan makeover. Bravo Maden Group

Piše: Petra Švarc

Kad god razgovaram s arhitektima, uvijek ih rado pitam je li im draže projektirati iznova, od nule ili osmišljavati i realizirati transformacije postojećih stanova, kuća, građevina… Odgovora vjerojatno ima koliko i samih arhitekata, a nebrojeni preuređeni stanovi kojima je udahnut posve novi život kao i brojne novosagrađene kuće, knjižnice, hoteli… svjedoče da su stvari tu prilično izbalansirane.

Danas vam donosimo jednu izuzetno uspjelu transformaciju. Kuća Francis upravo je dovršena, a njezinu lokaciju za sada vam nećemo otkriti. Stoga najprije pogledajte fotografije i pokušajte pogoditi gdje se nalazi ova prekrasna obiteljska rezidencija. Ako i pogriješite, ništa zato. I nas je skoro uspjela zavarati.

Na prvi pogled kuća izvana priziva Hollywood kasnih Sedamdesetih. Gotovo kao da je sve spremno za ludi party pored bazena s puno alkohola, prelijepih starleta i bogatih filmaša. Ali, ništa od toga. Na posve krivom smo tragu.

Kuća Francis obiteljska je kuća od 250 kvadrata u Prištini kojoj je u prošlom životu jednostavno nedostajalo osobnosti, prepoznatljivosti, identiteta. Tako su barem mislili vlasnici pa su u pomoć pozvali arhitektonski studio Maden Group koji je sjajno odradio potpuni make-over.

„Transformacija je započela renoviranjem nekih od postojećih elemenata fasade pa smo zapravo krenuli od čiste, velike bijele kocke“, prisjećaju se arhitekti.

Kako bi postigli jači fokus na samu kuću, u priču su uveli žarku narančastu boju koja je prisutna na čitavom gornjem katu. Tako je naglašen njegov volumen, a on je i vizualno odvojen od prizemlja.

Zanimljiv detalj je svojevrsni „paravan“ kojim je od vanjskih pogleda sakriven balkon. Riječ je o modularnim kockama kojima je stvoren osjećaj privatnosti, a da pritom kuća nije ostala zakinuta za dnevno svjetlo. Dodatne zidne biljke stvorile su dojam spajanja prirode i same zgrade.

Za razliku od smjele fasade, u interijeru je zadržan minimalistički pristup koji je rezultirao vrlo pročišćenim i smirenim prostorom.

Prevladavaju neutralne boje, uglavnom bijela i siva, dok kamen prostoru daje čvrstoću i naglašava kontraste. Podne su obloge drvene, uz manje dijelove izvedene u kamenu. Koloristički detalji – uglavnom slike i poneki komad namještaja dodaju toplinu i dinamiku
prostoru.

Sam je krajobraz kuće dizajniran kako bi unaprijedio kvalitetu i iskustvo stanovanja i svakodnevnog života. To je posebno vidljivo na prostoru dnevnog boravka koji ima pogled na vrt te je tako dodatno naglašena veza kuće s prirodom koja ju okružuje.

Posebnu dimenziju dodaje bazen čiji su oblik i dužina pogodni za ozbiljno rekreativno plivanje. Kuća Francis prekrasna je obiteljska vila koja bi mogla savršeno funkcionirati u bilo kojoj rezidencijalnoj četvrti na svijetu i u kakvoj bismo i sami rado stanovali. A vi?

Uživajte u fotogaleriji kompletne kuće (za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku).

[supsystic-gallery id=157]