Patuljci su hit. Znate li priču o njima?

Pravo ime mu je Nisse, što na staronordijskom znači “dragi mali rođak”, najčešće pješači ili se vozi na skijama i donosi darove

Neki ih nazivaju gnomima, neki patuljcima, neki vilenjacima, a zapravo je ispravnije Nisse ili Tomte. Kako god bilo, ti mali slatki patuljci s dugačkim bradama, šiljatim kapama i vunenim čarapama ovogodišnji su hit među božićnim dekoracijama. A njihova popularnost raste iz godine u godinu te polako postaju najpopularnija božićna dekoracija.

Kako je moguće da su patuljci “ukrali” popularnost Djedu Božićnjaku i njegovim sobovima?

Pa možda zato što oboje nose darove i potječu iz Skandinavije, odnosno iz nordijskog folklora.

Priča ide ovako. Ime mu je Nisse u Danskoj i Norveškoj, Tomte u Švedskoj ili Tonttu u Finskoj, a u prijevodu to znači “dragi mali rođak”, “čovjek s imanja”, “čuvar farme”, “prijatelj s dvorišta”.

Prema tradiciji, Nisse živi u štalama na imanju ili u okolnoj šumi i potajno djeluje kao čuvar farme i obitelji.

Nisse/Tomte se često zamišljao kao mali, stariji čovjek, s punom bradom, odjeven u tradicionalno seljačko ruho koje se sastoji od bež vunene tunike, hlača do koljena i prugastih vunenih čarapa. Upravo tako bili su odjeveni muškarci u ruralnoj Skandinaviji u 17. stoljeću, što daje naslutiti da je tada nastala priča o “dragom malom rođaku” koji diskretno čuva i pomaže.

Nisse je prema tradiciji visok između 60 i 90 centimetara, dakle upola manji od ljudi, a krajem 19. stoljeća po prvi put je opisan i kao nositelj darova.

Naime, prema jednoj od skandinavskih tradicija Nisse/Tomte prati još jedno mitološko biće: božićna koza (Julbocken), a prema nekim tradicijama i svinja. Par se pojavljuje na Badnjak, kuca na vrata domova ljudi, dijeleći darove.

U znak zahvalnosti običaj mu je ostaviti zdjelu kaše s maslacem, slično kao što Djedu Božićnjaku ostavljamo kekse i šalicu mlijeka.

Bez obzira u koju god od ovih simpatičnih priča vjerovali, božićni patuljci i gnomovi iz godine u godinu sve više osvajaju srca Hrvata i postaju tradicionalni božićni dekor.

U Lesnini, mjestu koje tradicionalno ima najbolju ponudu božićnog asortimana i dekoracija, već nekoliko godina zaredom, kažu da im je patuljak najprodavaniji božićni artikl.

Uopće ne čudi – mali, veliki, srednji, ekstra veliki, s dužim ili kraćim nogama, s bež, smeđom, sivom, crvenom odjećom od filca, vune, krzna… Ponuda je uistinu izvrsna. Evo mog top izbora božićnih patuljaka iz Lesnine.

Patuljak, visina: 65 cm, LESNINA (LINK)
Patuljak, visina: 70 cm, LESNINA (LINK)
Patuljak, visina: 31 cm, LESNINA (LINK)
Patuljak, visina: 78 cm, LESNINA (LINK)
Patuljak, visina: 53 cm, LESNINA (LINK)
Patuljak, visina: 40 cm, LESNINA (LINK)
Patuljak, visina: 56 cm, LESNINA (LINK)
Patuljak, visina: 55 cm, LESNINA (LINK)
Patuljak, visina: 64,3 cm, LESNINA (LINK)
Patuljak, visina: 40 cm, LESNINA (LINK)
Patuljak, visina: 130 cm, LESNINA (LINK)
Patuljak, visina: 80 cm, LESNINA (LINK)
Patuljak, visina: 55 cm, LESNINA (LINK)
Patuljak, visina: 79 cm, LESNINA (LINK)
Patuljak, visina: 45 cm, LESNINA (LINK)