U ovaj stan bi se rado preselili. Idemo u Samobor

Vodimo vas u divan stan u Samoboru kojega su uređivali arhitekti Maja i Vojko Stanić iz Studija Mapa

Prvog trena kada smo vidjeli samo jednu fotografiju ovog stana u Samoboru, znali smo da jako želimo čuti priču o njemu i vidjeti ostatak… Promišljeno, funkcionalno, toplo, dizajnersko, ali nepretenciozno…

Bosnić + Dorotić

Želja nam se ispunila. O uređenju ovog divnog stana pričaju vam autori: Maja i Vojko Stanić iz arhitektonskog Studija Mapa.

Piše: STUDIO MAPA

Stan za mladu obitelj u Samoboru nalazi se za zadnjoj etaži novogradnje u neposrednoj blizini centra s pogledom na Samoborsko gorje. Kupnja u fazi roh-bau izgradnje omogućila je prilagodbu rasporeda stana u skladu sa željama investitora – stvoriti veliki centralni prostor stana u kojem obitelj boravi najveći dio vremena, povezati ga s terasom te organizirati cjeline unutra kojih su smještene sve ostale privatne i pomoćne prostorije.

Bosnić + Dorotić

Tri zone unutar stana dodatno su definirane korištenjem različitih boja i materijala koji formiraju volumene unutar prostora. Volumen koji obuhvaća pomoćne prostore –  wc,  kupaonica, vešeraj i garderobe obrađen je zelenom bojom koja se koristila za obradu zidova, vrata i garderobnih ormara kako ulaznog prostora tako i garderobe u spavaćoj sobi. Izvedbom vrata bez okvira, u ravnini sa zidom i garderobnih ormari bez ručkica dobivene su ravne plohe koje dodatno naglašavaju volumen unutar prostora.

Bosnić + Dorotić

Teakom furnirana šperploča sa dodatno izrađenim rasterom linija korištena je za izradu fronti kuhinje, vrata soba i obloge zidova. Na taj način kuhinja postaje dio elementa u prostoru ne stavljajući u prvi plan svoju stvarnu funkciju. Dominantni drvom obložen volumen i zelenu boju pomoćnih prostora dodatno razdvajaju sivo obrađeni strop i keramičke pločice sive boje kao završna obloga poda dnevnih i pomoćnih prostora.

Bosnić + Dorotić

Uzorak i boja drvene obloge uz zelenu i sivu, tonovi su koji su korišteni i u daljnjem odabiru namještaja, uz naravno nezaobilaznu bijelu i crnu boju.

Dnevni prostor je open-space kojim jednakovrijedno dominiraju različiti elementi namještaja  stvarajući funkcionalan i ugodan životni prostor povezan sa prostranom terasom.

Bosnić + Dorotić

Iako se zelenilo u manjoj količini nalazi i u interijeru, na terasi je ono posebno odabrano i razmješteno kako bi terasa u većini godine osigurala vlasnicima privatni zeleni vrt u daljini upotpunjen zelenilom Samoborskog gorja. Većina biljaka, pažljivo odabranih sukladno krajobraznom rješenju smještena je u po mjeri izrađene žardinjere upotpunjena vanjskim namještajem u odgovarajućoj zelenoj boji.

Bosnić + Dorotić

Specifično oblikovanje stana i prostrana terasa funkcionalnošću su bliski kući s okućnicom pružajući korisnicima sve prednosti života u stanu uz istovremeno osiguran vanjski prostor – urbani vrt za odmor i opuštanje cijele obitelji.

Bosnić + Dorotić

Autori: Studio Mapa

Suradnici: Ivana Gršković (projekt hortikulture)

Fotografije: Bosnić + Dorotić

Bosnić + Dorotić

Uživajte u proučavanju tlocrta…

… i ostalih 20-ak fotografija (za otvaranje fotogalerije kliknite na sliku ispod)

[supsystic-gallery id=279]