Vodimo vas na kavu u Lokus – ljubljansko ‘it’ mjesto

Baš smo se zaželjeli kavica i ugodnih novih mjesta. Zato vas vodimo na jedno mjesto koje nam je visoko na listi mjesta koje želimo posjetiti nakon korone

Lokus je pojam koji pripada genetici, a označava specifično mjesto ili poziciju jednog gena u DNK sekvenci. No, vratimo se puuuuno dalje u prošlost: locus je latinska riječ koja označuje mjesto ili određenu lokaciju. U ovom našem slučaju, Lokus je također mjesto i to it mjesto u Ljubljani.

Ako ste se, kao i mi, zaželjeli ispijanja fine kave i druženja na lijepim i ugodnim mjestima, ovo je svakako naša preporuka za neko, nadamo se, skoro buduće vrijeme, kada mjere zaštite od korona virusa budu iza nas.

Cafe Lokus smješten je u neposrednoj blizini Koseškog jezera, u zelenom predjelu Ljubljane. Projekt potpisuju studio LAB Architects i studio Prostornina, čija je vlasnica Nina Galič bila zadužena za uređenje interijera.

Ovaj moderni kafić, ubrzo nakon otvaranja postao je pravi hit te, iako se ne nalazi na klasičnoj turističkoj ruti, ne prestaje privlačiti goste.

Unutrašnjost prostora od oko 190 kvadrata podijeljena je na servisni dio koji je povezan sa šankom te na prostor za goste. Zahvaljujući velikim staklenim stijenama, Lokus gostima pruža sigurno utočište uz neprekidni doticaj s prirodom. Tu je i otvoreni vrt čiji se drveni podest stapa s travnatim terenom na rubu parcele.

Želja investitora bila je posjetiteljima ponuditi topao ambijent u kojemu će u svakom trenutku biti svjesni da se nalaze usred zelenog dijela Ljubljane. Polazišna točka bila je povezanost s prirodom, prije svega s jezerom, te gibanje vode. Stoga ne čudi da je val osnovni oblik i nit vodilja čitave unutrašnjosti.

U nekim je dijelovima val prikazan pomoću drvenih štapića različitih duljina, koji se, u mekanim oblicima prelijevaju preko zidnih i stropnih obloga, dok se na zidovima valovi prikazuju i kroz perforacije. I one su izvedene u preljevajućem uzorku, od manjih prema većima i kroz njih ulazi svjetlost, dok pored kamina imaju funkciju držača novina i časopisa. Napomenimo i da tako izveden strop omogućava kvalitetniju akustiku prostora.

Element šanka, kao strog geometrijski oblik, prostoru daje težinu, a njegov prednji dio dočarava stijene oko jezera.
Kao podna obloga odabran je vinil s izgledom betona. Riječ je o materijalu koji je zbog svoje izdržljivosti i čvrstoće izuzetno zahvalan za ovu vrstu objekata. Jednostavno i lako održavanje kao i izuzetna trajnost ključni su faktori u ugostiteljskom interijeru.

Kafić nudi tri tipa sjedenja, svaki namijenjen drugačijoj vrsti druženja. Odmah na ulazu nalaze se visoki barski stolovi i veliki bar gdje odlično prija pivo s prijateljima. Središnji dio lokala namijenjen je klasičnom sjedenju u tapeciranim naslonjačima te je iznimno fleksibilan jer se lako prilagođava i većim društvima. U zadnjem dijelu lokala nalazi se lounge za dugo ispijanje kave, čitanje ili sanjarenje.

Osim prirodne boje drva, korištene su siva i pastelno roza, crni metalni naglasci te bež i prljavo bijela. Riječ je o koloritu koji smiruje i stvara ugodnu atmosferu u kojoj rado boravimo. A to ćemo i činiti čim nam prilike dopuste. Do tada, uživajmo zajedno u fotografijama!

[supsystic-gallery id=74]