Zagreb ima polarnu svjetlost. Čarobna je.

Dugo me se nešto nije toliko dojmilo. U moru kućica, buke, šušura, mirisa, u sklopu zagrebačkog Adventa postoji jedno čarobno mjesto – tunel Grič i instalacija Polarni san

Čudni smo mi ljudi. Nekima je Advent prenabrijan, nekima kičast, nekima previše siromašan, nekima je bio bolji prije… No, malo tko može ostati imun na instalaciju Polarni san u tunelu Grič. Dojmljivu tekstilnu skulpturu dugu 40 metra osmislile su Ana Mikin i Stella Leboš iz udruge Umjetnost za grad. Za pravi doživljaj instalacije važno je pogoditi pravo vrijeme kada nema gužve u tunelu, no cure su nam otkrile još par savjeta kako da još snažnije uživate u svjetlosnim i zvučnim efektima, prolaskom kroz ovu ledenu špilju nad kojom se njišu neobični oblaci i odvija nebeski ples polarne svjetlosti.

– Ova ambijentalna instalacija inspirirana je aurorom borealis i polarnim prostranstvima, a posjetitelje na jedinstveni način vodi na put do vrha svijeta gdje je sve moguće. Polarni san simbolizira trenutak između prošlosti i budućnosti, iskustava koja su iza nas i onih koja tek dolaze… Poziva nas da se na prijelazu godine zapitamo gdje smo bili i kamo idemo, da ostavimo prošlost iza sebe i zakoračimo prema željenoj budućnosti – kaže Ana Mikin dajući nam upute za polarno sanjanje:

  • Zastanite u sredini – pogledajte unazad, ali i unaprijed.
  • Uživajte u svojim postignućima iz prošle godine – koliko god mala bila, sva su bila važna.
  • Odbacite sva žaljenja i “što bi bilo da je bilo” – usredotočite se na ono kamo želite (st)ići, umjesto na ono gdje ste bili.
  • Zamislite novu godinu – kako želite da izgleda, što želite u njoj ostvariti, kamo želite da vas odvede.
  • Poželite nešto za sebe – postavite najmanje jednu namjeru za budućnost.

Uistinu facinantno iskustvo.

Uz autorski tim (Stella Leboš i Ana Mikin), u ostvarivanju Polarnog sna sudjelovali su Tom Pižeta, Iva Peručić, Iva Rodić Novak, Vanja Magić i Barbara Radelja. Oblikovanje svjetla potpisuje Andrija Santro, a za oblikovanje zvuka zadužen Hrvoje Nikšić.

Pored Polarnog sna u tunelu Grič, udruga Umjetnost za grad zaslužna je za uređenje još dviju adventskih lokacija – Mjesečev vrt u parku Bele IV i Zimski nokturno u parku Grič.

Instalaciju je moguće razgledati svakodnevno od 9 do 22 sata sve do 7. siječnja 2023. godine, uz iznimke na Badnjak i Staru godinu (od 9 do 14 sati) te na Božić i Novu godinu (od 12 do 20 sati). Ulaz u tunel je iz Mesničke ulice, a kretanje je jednosmjerno od Mesničke prema Radićevoj ulici.

Uživajte u fotografijama Inie Herenčić.