30 posto prometa nekretnina napravili su stranci

Strani kupci postaju sve značajniji faktor na tržištu nekretnina, a hit im je Istra, Kvarner i Krk

Vjerojatno svi primjećujemo da su cijene stanova i kuća stalno u porastu, a da se i dalje kupuje. Primjećujemo puno stranih tablica po primorskim mjestima i izvan sezone te da puno stranaca kupuje stanove, kuće, zemljišta… Što se događa? Evo malo statistike koja bi mogla dati odgovore:

HOUSE DOCTOR

Nekretnine u glavnom gradu oduvijek su bile predmet želja i svojevrstan statusni simbol domaćim kupcima kojima su one na moru u većini slučajeva ipak postale preskupe. Unatoč, za naše pojmove, visokim cijenama, nekretnine na našoj obali i dalje su jeftinije od onih u brojnim drugim europskim zemljama. A ulaskom u Eurozonu i prelaskom na Euro, Hrvatska je postala još zanimljivija inozemnim kupcima koji svoj novac žele uložiti u nekretnine.

U posljednjih nekoliko godina strani kupci postali su sve značajniji faktor na hrvatskom tržištu nekretnina. Potaknuti visokim cijenama nekretnina u brojnim drugim europskim zemljama, velik broj stranaca odlučuje se na kupnju u Hrvatskoj koja im je sve češća alternativna opcija.

„Dok jedni kupuju nekretnine u Hrvatskoj za odmor, drugi ih kupuju kao investiciju, a ima i onih koji ih kupuju za stanovanje, odnosno za treću životnu dob.“- izjavio je Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Indomio.hr i Crozilla.com. „Unatoč porastu, cijene naših nekretnina još uvijek su relativno pristupačne u usporedbi s cijenama u drugim europskim zemljama, posebice na obalnom području, koje je, prema podacima oglasnika Crozilla.com, najpopularnije među stranim posjetiteljima za kupnju nekretnina.“

Statistike pokazuju kako stranci čine značajan postotak, oko 30 posto, ukupnog prometa nekretnina, a kupci iz Njemačke, Austrije i Slovenije su među najčešćim kupcima nekretnina u Hrvatskoj.

Takve rezultate daje i analiza posjetitelja oglasnika Indomio Hrvatska (Indomio.hr i Crozilla.com). Naime, tijekom 2022. godine na oglasniku Indomio mreže posjetitelji iz tih zemalja najviše su pretraživali nekretnine na obali, posebno na sjevernom Jadranu, te u Istri i na Kvarneru.

Potencijalni kupci iz Njemačke na oglasniku Indomio.hr i Crozilla.com lani su najviše pretraživali stanove u Crikvenici, Puli i Zagrebu, kuće na Krku, Viru te u Zadru, a zemljišta u Zagrebu i okolici te u Poreču.

Austrijance su lani zanimali stanovi i poljoprivredna zemljišta u Istri, a kuće u Primorko-goranskoj županiji. Istarska županija i otok Krk potencijalnim kupcima iz Slovenije lani su bili najčešća područja pretraživanja stanova, kuća i građevinskih zemljišta, dok su poljoprivredna putem oglasnika Indomio.hr i Crozilla.com najviše tražili na Krku, te na Braču i Viru.

Početkom godine Hrvatska je ušla u Eurozonu, što je izazvalo strahove od dodatnog rasta cijena nekretnina.
Prognoze za buduće kretanje cijena nekretnina nisu sigurne, no primjeri drugih zemalja koje su već prošle kroz ovu „fazu“ mogu poslužiti kao dobar pokazatelj stanja na tržištu nekretnina u budućnosti.

„Pristupanje eurozoni može imati značajan utjecaj na cijene nekretnina, ali to ovisi i o mnogim drugim faktorima, uključujući i cjelokupnu gospodarsku situaciju, kao i stanje tržišta nekretnina prije pristupanja,“ ističe Mladen Matijević. „Sveukupno, promjene u cijenama nekretnina nakon ulaska zemalja u EU i/ili Eurozonu variraju ovisno o različitim čimbenicima, uključujući ekonomske, političke i socijalne uvjete.“

Rast cijena nekretnina u mnogim zemljama bio je potaknut stranim ulaganjima, turizmom, urbanizacijom i niskim kamatnim stopama koje su posljedica ulaska u Eurozonu. Međutim, čimbenici poput globalne financijske krize, globalne pandemije COVID-19 ili lokalnih ekonomskih i političkih okolnosti mogu utjecati na promjene cijena nekretnina u svakoj zemlji. „Zbog toga je teško precizno predvidjeti kako će se tržište nekretnina razvijati u budućnosti,” dodaje Matijević.