HAY lansirao legendarni Rietveldov stolac i prilagodio ga novom dobu

Počinjemo s novom rubrikom – svaki tjedan upoznat ću vas s pričom o jednom legendarnom ikoničkom komadu namještaja. Danas priču počinjemo s Rietveldovim Crate stolcem koji je upravo nakon 89 godina doživio ponovni procvat.

Gerrit Thomas Rietveld jedan je od najvećih nizozemskih dizajnera namještaja svih vremena. Njegova Crveno i plava stolica postala je simbol De Stijla i Bauhausa. Uz legendarnu Red and Blue i Zig Zag chair u njegovoj biografiji još jedna stolica zauzima značajno mjesto – riječ je o kolekciji stolaca Crate. Kolekcija Crate napravljena je od ostataka drvenih sanduka te je jedna od prvih primjera takozvanog demokratičnog dizajna. Dobar dizajn može biti napravljen od jeftinijih materijala a i dalje ostati kvalitetan, te vrlo važno, mora biti pristupačan svima.

Rietveldova misija stvaranja dobro dizajniranog i pristupačnog namještaja i danas je vrlo aktulana, a upravo ona odražava HAY-ove vrijednosti, skandinavskog proizvođača koji surađuje s brojnim najtalentiranijim dizajnerima današnjice. Uglavnom, suradnja fondacije Rietveld Originals x HAY rezultirala je ponovnim lansiranjem Rietveldove kultne serije Crate iz 1934.

Dizajneri iz skandinavskog HAY-a u potpunosti su zadržali Rietveldov dizajn i proporcije, no napravili su mala “poboljšanja” kako bi stolac prilagodili novim korisnicima. Uz kolekciju prodaju se i posebno oblikovani jastuci koji se savršeno uklapaju u sjedište stolice.

Jastuci su dostupni u dvije različite vrste (obični ili rebrasti) i četiri različite boje. Osim toga, jastuk sjedala ima protuklizni sloj na dnu kako bi ostao na mjestu, a tkanina je presvučena Teflonom® što ih čini vodoodbojnim i otpornim na UV zračenje.

HAY je upravo krenuo s prodajom kolekcije. Evo linka na kolekciju.