Kakav svijet nas očekuje u 2019.

Mnogima je danas prvi radni dan. Što vam pokazati da vas malo razvedrim? Možda svijet koji nas okružuje i koji nas optimistično očekuje…

Projekti koji su još uvijek na papiru ponekad mi izgledaju kao bajke. Kao nečiji snovi na papiru. No, i ti snovi se ostvaruju. Ne svi i ne uvijek, ali mnoge te crte na papiru dožive svoju realizaciju.

Proučila sam malo projekte koji su dobili nagradu ili su bili u najužoj selekciji na WAF-u u Amsterdamu, u kategorijama pod egidom Future projects.

Googlam i vidim da se mnogi od ovih prijekata već grade i da nisu više snovi na papiru, neki su i dovršeni. Možda zato što su sve to uistinu vrlo selektirani, probrani pametni projekti zbog kojeg bi svijet mogao postati kvalitetnije mjesto za život, rad, boravak ljudi… zato što bi oni poboljšali infrastrukturu, napravili pomake u održivosti… pomake kojima arhitektura doprinosi kvalitetnijem životu ljudi.

Nedavno sam vam pokazala pobjednike WAF-a u kategoriji Interijera i studentske radove koji su se natjecali na natječaju IVA u organizaciji VELUX-a. Sad je vrijeme za nove hrabre ideje i projekte koji pokazuju najbolje od ovog što je na papiru, odnosno u kompjuterima arhitekata, developera, banaka, gradskih uprava za dobivanje dozvola…

Future Projects awards je podijeljen u 13 kategorija, s 535 nominiranih radova iz 57 zemalja… krenimo u skraćeni obilazak.

Civic

Commercial mixed-use

Competition entries

Culture

Education

Experimental

Health

House

Infrastructure

Leisure

Masterplanning

Office

Residential