Topla voda, hladna voda, aspirin, šećer… Najvažniji savjeti za rezano cvijeće

Pratite li Dr Blooma? Ja da – on mi je Instagram otkriće. Naime, Dr Bloom nije neki čudotvorni doktor za cvijeće, nego naziv cvjećarne u Wroclawu u Poljskoj koja radi predivne bukete i aranžmane. No još je fascinantnije gledati kako ih Maciej (partner u Dr Bloomu) slaže.

DR BLOOM

Topla voda, hladna voda, šećer, tajni miks iz epruvete, uranjanje stabiljki cvjetova u vruću vodu, a potom u hladnu, rezanje pod kutem od 45 stupnjeva u hladnoj vodi, povezivanje stabiljki sa selotejpom…

Nema što taj čovjek ne radi rezanom cvijeću kako bi trajalo duže i izgledalo atraktivnije.

Je li to samo show ili je Dr Bloom zaista doktor za cvijeće?

Ja bih rekla – profesor doktor.

DR BLOOM

Naime, vjerojatno svi znate klasične savjete za duže trajanje rezanog cvijeća. Univerzalna pravila za svo rezano cvijeće su: čista vaza, mijenjanje vode svakih 1-2 dana, obrezivanje cvijeća pod kutem od 45 stupnjeva.

Prije stavljanja cvijeća u vazu, potrebno ga je očistiti od suvišnih listova i trnja za oko 1/3 visine stabljike (taman područje koje je u vodi) tako da voda bude što bistrija i čišća. Temperatura vode ljeti bi trebala biti hladna, ali ne ledena, a zimi – na sobnoj temperaturi.

Oni malo iskusniji znaju da cvijeće (pa i rezano) najviše voli destiliranu vodu te da odmah treba maknuti uvenule latice i cvijeće. Uz to, cvijeće se nikada ne smije držati pored voća, posebice banana.

Zašto? Zbog truljenja.

PEXELS

Naime, voće i cvijeće u fazi truljenja ispuštaju plin etilen koji će oštetiti i zdravo cvijeće. Kako bi prevenirali truljenje, ne zaboravite ukloniti svo trnje i lišće iz vaze prije dodavanja svježe vode. To će smanjiti rizik od infekcije.

Cvjećari obično u vodu stavljaju i razne konzervanse i hranu za cvijeće. Ponekad su to gotovi pripravci, a ponekad ih rade sami.

Recepata ima mnogo – većina se sastoji od šećera, glicerina, octa, soli (za hranjenje)… ali i aspirina, sode-bikarbone, izbjeljivača, mangana, srebra, bakra (za dezinfekciju vode).

PEXELS

Aspirin će spriječiti da se u vodi razmnožavaju štetni mikroorganizmi. Prije stavljanja cvijeća u vodu, rastopite u vazi tabetu aspirina, poštujući omjer 1:1, odnosno 1 tableta na 1 litru vode. Pri svakoj promjeni vode ponovo rastopite aspirin u istom omjeru. Aspirin ne pruža cvijeću hranjive sastojke, pa u vodu mnogi cvjećari dodaju i šećer ili ocat.

Ocat i šećer ne daju cvijeću samo hranjive sastojke koji su im potrebni, već su i konzervansi. Zahvaljujući njihovoj upotrebi, buket dugo ostaje svjež.

Recept je sljedeći: u vodu dodajte 1,5 žličicu šećera i 1 žličicu octa na 1 litru vode. Istu mješavinu dodajte svakog puta kada mijenjate cvijeću vodu.

PEXELS

Ruže jako vole mješavinu s glicerinom. Prije nego što stavite buket u vodu, u njoj treba otopiti nekoliko kapi glicerina. Na taj način ruže mogu trajati puno dulje, no važno je da se svaki put pri promjeni vode napravi ista mješavina.

Neki cvjećari koriste aktivni ugljen, limunsku kiselinu, mangan… a neki u vodu dodaju bakrenu kovanicu i kockicu šećera. Bakar iz kovanica spriječit će razvoj bakterija, a šećer djeluje kao hrana.

Neki pak u vodu za rezano cvijeće dodaju tonik, sprite, 7Up i slična pića i to u omjeru 2 dl prozirnog gaziranog pića na litru vode.

PEXELS

No, vratimo se Dr Bloomu.

Zašto on uranja cvijeće u vruću ili jako hladnu vodu?

Ovo je već pro level. Nije svako cvijeće isto i ono što godi lukovicama, neće ružama i obrnuto…

Dakle, uranjanje cvijeća u toplu ili hladnu vodu je takozvana šok terapija za oživljavanje cvijeća koje dugo nije bilo u vodi. Ova metoda može se primijeniti samo jedanput i to na svježe cvijeće.

PEXELS

Za svježe klonule ruže recept je sljedeći:

Uklonite listove i trnje sa stabljike, jer oduzimaju previše vlage s cvjetova. Nakon toga oštrim nožem odrežite stabiljke za 5 do 10 centimetara postižući maksimalnu moguću dužinu kosog reza. Zatim omotajte svaki cvijet i pupoljke tankim papirom. Ovako pripremljene ruže stavljaju se u posudu s kipućom vodom, tako da nivo vode bude 2-3 cm iznad vrha reza. Ovisno o sorti, ruže se drže u kipućoj vodi od 40 sekundi do 1,5 minute.

Nakon toga cvijeće se vadi iz vode, ponovo dijagonalno siječe, a zatim se uranja do samih glava cvjetova u kantu hladne vode. Nakon držanja ruža u hladnoj vodi oko pola sata, vraćaju se u vazu.

Šok terapija nije univerzalna, tako da su metode za spas cvijeća različite. Zato kod Dr Blooma možete vidjeti da oni primjenjuju razne metode ovisno o vrsti cvijeća.

PEXELS

Generalno pravilo je da cvijeću odgovara voda sobne temperature i hladniji zrak. Rezano cvijeće bolje upija toplu vodu, nego hladnu vodu, a to pravilo ne vrijedi za lukovice. Tulipani, zumbuli, narcisi, kale, irisi, božuri, amarilisi, frezije i ostale lukovice vole hladnu vodu, a trebalo bi ih stavljati daleko od izvora topline.

Zimi je prozor idealno mjesto za cvijeće, a po ljeti stol u hladu.

PEXELS

Uživajte u cvijeću. Nevjerojatno je koliko pruža radosti i veselja u svim svojim oblicima…