Vodič za vrtne početnike – trimer ili kosilica

Kako sam od najveće vrtne neznalice postala netko tko nosi trimer na godišnji odmor?

Kupili smo kuću. Otišli na godišnji odmor i trava je narasla do prvog kata. Ne zezam se. Doslovno se to dogodilo prošle godine. No, ne i ove. Naime, poučena tim iskustvom, čim su u proljeće trava i korov počeli rasti, krenula su i moja brzinska raspitivanja o tome što kupiti od vrtnog alata. Trimer ili kosilicu? Što je to automatska kosilica? Da li mi to sve treba, s obzirom da imamo minijaturni vrt? Gledam na webu specifikacije, sve mi zvuči slično… Ne znam razlike između pojedinih modela, ne razumijem koliko su neke funkcionalnosti i karakteristike u specifikacijama uistinu bitne… Svi modeli mi vizualno izgledaju slično, jedinu razliku primjećujem u cijeni. Da, jasno vam je, moja znanja o vrtu su još do prije par mjeseci bila gotovo nikakva.

Kopam po internetu, nailazim na razne stručne tekstove… Uf, kada bi mi barem netko rekao što trebam kupiti, zaista se ne snalazim…

Srećom imam prilike pitati stručnjake iz Boscha. I sva sreća da sam pitala jer da nisam, vjerojatno bi kupila krivo i potrošila novce na nepotrebne alate.

Naime, jedan kvalitetan uređaj može zamijeniti puno različitog alata, a za moj vrt potrebna su mi, kažu stručnjaci, dva vrtna uređaja – teleskopska pila i kosilica.

Naš vrt je zaista mali i potpuno divlji. 50-ak kvadrata trave i korova s ponekim grmićem ruža i dva stabla – šljivom i višnjom. Vrlo jednostavno zvuči, ali ne i u praksi. Vrt je dugi niz godina bio zapušten, a da ni ne spominjemo da je tijekom izvođenja radova bio zatrpan šutom, tako da je travnjak zakržljao i bio je pun rupa. Uz to, iz susjednih vrtova oko nas rastu stabla raznih voćki koja su poprilično narasla i grane se nadvijaju preko ograde na našu stranu, a ima i puno suhih grana koje treba odrezati…

Prvi korak bio je obrezati te stare suhe grane i nadati se da će nešto biti od tog voća. Ručno obrezivanje voćki nije dolazilo u obzir kao ni penjanje na stabla, ali zato me spasila Bosch teleskopska pila koja je navodno najlaganija i najjednostavnija pila za rukovanje.

Naime, pila je jako lagana i ergonomski napravljena tako da je s njom lako rukovati. Uz to, njezina teleskopska šipka omogućava obrezivanje s tla što smanjuje naprezanje ruku i ramena.

Pila je vrlo precizna, ima šiljati odbojnik za bolju kontrolu stvari koje režete, a konstantna snaga omogućava rezanje bez oštećivanja grana, čak i onima koji to prvi put rade. Dakle, meni.

Za pola sata sve grane su bile obrezane, uistinu ne mogu ni pomisliti koliko bi to trajalo s ručnom pilom.

E da, vrlo bitna stvar… ova Bosch teleskopska pila model Universal ChainPole 18 postoji u dva različita modela – s akumulatorom i punjačem ili bez njega. Naime, ovisno o tome, cijena varira poprilično.

A zašto je to važno? Zato što s jednim Bosch Power for All akumulatorom možete puniti gotovo sva Bosch vrtna pomagala i alate. Dakle, i pilu, kosilicu, trimer, bušilicu, brusilicu… Čak i alate od 18V od drugih proizvođača. Uopće ne čudi što ih godišnje prodaju oko 3 milijuna.

S obzirom da ja nisam imala praktički ni jedan vrtni alat, a ni kućni, odlučila sam kupiti ga u paketu s trimerom.

Koji trimer kupiti? Treba li mi kosilica ili trimer?

– Postoji nekoliko vrsta kosilica i trimera. Kod kosilica su to: motorna, električna, akumulatorska i traktorna. Za velike travnjake najbolja je traktorska kosilica. Motorna kosilica na guranje je najčešća opcija i ona je odlično rješenje za travnjake do 300-400 kvadrata koji imaju prepreke kao što su grmlja, cvijeće i slično. U posljednje vrijeme sve su popularnije i električne kosilice koje manje buče te proizvode manje štetnih plinova. Automatske kosilice idealne su i za manje travnjake koji se mogu pokositi u roku od sat vremena, koliko otprilike traje prosječna baterija. Kod električnih koje nisu na baterije morate paziti na kabel… No, možda da u vašem slučaju za početak ne kupujete kosilicu, nego samo trimer – kaže mi stručnjak iz Boscha, objašnjavajući kako je trimer odlično rješenje za male vrtove koji imaju puno stazica, ograda, grmova, stabala…

Ok, a koji izabrati?

No, i ta priča nije jednostavna. Postoje motorni, električni i akumulatorski trimeri.

– Motorni trimeri za travu su najčešći oblik trimera. U pravilu su teži i bučniji od električnih trimera i s njima treba biti pažljiv jer treba paziti na razinu ulja, čistiti filtere i mijenjati svjećice te paziti da ne ostane bez goriva. Električne ili akumulatorske trimere pokreće struja. Električni trimeri se spajaju na utičnicu i uz njih svakako treba predvidjeti i produžni kabel te biti oprezniji pri košnji da se ne zakači kabel. Težina električnog trimera iznosi 2-3 kg, što znači da su skoro 3 puta lakši od motornog trimera. S obzirom da ste vi početnik u vrtlarenju, vama preporučamo akumulatorski trimer Universal GrassCut 18V. Baterija Power For All će vam za njega izdržati dva i pol sata što će biti dovoljno za vaš vrt, a bit će vam lagan i tiši od motornih – preporučili su mi stručnjaci, objašnjavajući mi kako s jednim punjenjem mogu ošišati rubove travnjaka veličine do osam teniskih igrališta.

I bili su potpunosti u pravu.

Kada vidite koliko je lagan, tih i ergonomski, sasvim je jasno da mi je trimanje postalo novi hobi. Čak toliko da sam svoj trimer nosila sa sobom na godišnji u Istru.

Naime, uređivanje travnjaka oko lavandi i maslina nikada mi nije bilo jednostavnije. Pčele se razbježe od zvuka trimera, a usput sam s lakoćom porezala i sav korov oko stazica i maslina.

Znam, nije to nikakva velika mudrost, ali za nas početnike je ovo ogromno veselje, pa ako nekom skratim muke oko dileme koji model odabrati, bit će mi jako drago.